Ben je van plan om te gaan ondernemen of wil je binnenkort gaan ondernemen? Dan is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden en een aantal zaken uit te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan je administratie, wat doe je als je ziekt bent en wat voor invloed heeft het als je stopt met je huidige baan? Dit zijn dingen die belangrijk zijn om vooraf te weten. In deze blog nemen we je mee in een aantal van deze zaken en wat je kan doen als er toch iets gebeurt wat je vooraf niet had bedacht.

Wat als je niet in staat bent om te werken

Wanneer je als zelfstandige gaat beginnen is het belangrijk om te weten dat wanneer je ziek wordt of een ongeval meemaakt dat je in principe ook geen inkomsten meer hebt. Daarom is het slim om vooraf goed uitzoeken welke voorzieningen er zijn om dit af te dekken. Je kan je bijvoorbeeld hiertegen verzekeren. Toch zijn er altijd dingen die je niet kan voorzien. Wat als je bijvoorbeeld letselschade oploopt? Dan is het verstandig om een letselschade specialist in te schakelen. Zij helpen je verder is het gehele proces wanneer je dit overkomt. Het is natuurlijk niet iets waar je op rekent maar het kan iedereen overkomen.

Administratie op orde?

Het is belangrijk dat je jouw eigen administratie op orde hebt. Als zelfstandige moet je dit zelf doen en ben je zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld je omzetbelasting. Ook wanneer de belastingdienst komt kijken moet je de zaakjes in orde hebben. Daarom is het slim om vanaf het begin al je administratie op orde te hebben of direct uit te besteden. Uiteindelijk zal het uitbesteden van je administratie je meer tijd opleveren waardoor je meer werk kan verrichten of meer tijd kan steken in de groei van je bedrijf. Wanneer je dit in orde hebt, kan je rustig verder met ondernemen.

Bewaar een potje

Het is slim om als zelfstandige een potje met geld opzij te zetten in gevallen van nood of om gewoon meer vrijheid te creëren. Wanneer je dit doet kan het geen kwaad om bijvoorbeeld 1 of 2 maanden niet te werken. Wanneer je dit doet is het belangrijk dat je inzichtelijk hebt hoeveel geld je per maand uitgeeft. Zodra je dit inzichtelijk hebt ben je erg flexibel en kan je bijvoorbeeld er tussenuit of even opladen en je rust Pakken. Vervolgens is het weer slim om daarna het potje weer op te bouwen.