De meest stressvolle tijd van je middelbare school: de eindexamens. Dit is hét moment waarop je moet laten zien wat je in al die jaren hebt geleerd. Het voelt alsof de prestaties van deze ene week je toekomst bepalen. Het kan zo maar zijn dat je er maanden lang tegen aan zit te hikken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vaak is de spanning in de aanloop naar deze week erg zwaar. Het kan zijn dat je al vermoeid bent voordat je überhaupt begint met je examenweek. Maar vaak gaat een examenweek voorbij zonder dat je er erg in hebt. Zeker als je er goed op voorbereid bent. Een goede voorbereiding is de beste manier om zenuwen tegen te gaan. Wil je je echt maximaal voorbereiden voor de examenweek? Dan is een examentraining misschien iets voor jou.

Misvattingen

Er zijn veel misvattingen over examentrainingen. Zo doen veel scholieren enkel een training in de vakken waar ze slecht in zijn. Anderen denken dat examentrainingen bedoeld zijn voor ‘domme kinderen’. Belangrijk is te begrijpen dat niet iedereen zijn kennis op dezelfde manier uit. Ook de slimste mensen kunnen onder hoge druk domme antwoorden geven en slecht presteren. Een examentraining gaat veel verder dan kennis bijspijkeren. Het leert scholieren hun rust te bewaren, examens te structureren en de vragen op een juiste manier te interpreteren. Zo wordt je getraind in het maken van examens. En zoals men zegt: oefening baart kunst!

Training in het maken van examens

Daarmee is een examentraining niet alleen handig voor vakken waar je misschien niet zo goed in bent, maar helpt een training voor alle examens. Ook als je goed bent in een vak en de stof goed beheerst, de vraagstelling op een examen kan net anders zijn dan je gewend bent van je schooltoetsen. Als je dan vast houdt aan het type antwoorden dat je gewend bent om te geven, en dat goed werd beloond, ga je dus de mist in.

Soorten examentraining

Examentraining is er in allerlei soorten en maten. Van klassieke schoolse klasjes, met een docent en leerlingen in een zaaltje, tot een online lespakket thuis. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Leren met video’s is effectief en erg flexibel: je studeert op je eigen tempo en kan de filmpjes kijken waar en wanneer je maar wil. Maar in de lessen van een ‘echte’ docent slagen docenten er vaak in leerlingen persoonlijk te motiveren door het vak net anders (en net leuker) uit te leggen dan docenten op school. Een klas heeft ook als voordeel dat scholieren samen kunnen leren. Bovendien geven veel instanties een slagingsgarantie. Niet geslaagd? Geld terug.