Er zin vele verschillende machines die dagelijks gebruikt worden in de transportsector en verschillende logistieke operaties. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest gebruikte machines en wagens bij logistieke bedrijven.

Heftrucks

Heftrucks worden al jarenlang ingezet in de transportsector. Maar sinds er vele ontwikkelingen zijn in de branche, zijn heftrucks steeds diverser geworden om zo efficiënt mogelijk in verschillende omgevingen te kunnen opereren. Zo zijn er bijvoorbeeld meeneemheftrucks. Dit zijn compacte heftrucks die achter op een oplegger bevestigd kunnen worden. Wanneer je op locatie bent dan koppel je de heftruck los en lost u de goederen. De meeste neemeemheftrucks hebben een laadvermogen van ongeveer 2 ton. Ook zijn er vorkheftrucks. Vorkheftrucks zijn zowel voor binnen- als buitengebruik verkrijgbaar. Ten slotte zijn er ook ruwterreinheftrucks. Deze heftrucks zijn uitgerust met banden met een grof profiel voor extra tractie op ruig terrein. Aan de voorkant zie e vaak dubbele wielen voor meer stabiliteit bij het heffen van een lading. Je kunt een heftruck kopen tegenwoordig gemakkelijk online doen.

Verreiker

Een andere machine die veel gebruikt wordt zowel in de logistieke sector als in de landbouw is de verreiker. Een verreiker wordt gebruikt om zware objecten en lasten te tillen en te verplaatsen. Het is dan ook een voertuig dat vaak vergeleken wordt met de vorkheftruck. Toch zijn er best significante verschillen tussen de twee voertuigen. Een verreiker kun je namelijk gebruiken op minder begaanbare wegen en ruw terrein. Het is een werktuig met een telescooparm die met precisie en gemak objecten kan verplaatsen. Het voertuig heeft ten opzichte van een vorkheftruck een veel groter bereik. Hoogtes tot wel 20 meter zijn geen enkel probleem voor de machine.

Een interessant verhaal rondom de verreiker is dat van Pieter van Middelaar. Deze jonge entrepeneur investeerde op zeer jonge leeftijd al zijn spaargeld in een verreiker die hij ombouwde tot een gespecialiseerde machine om processie rupsen uit bomen te verwijderen. Nu heeft hij een zeer unieke en effectieve methode om in de lente en zomer processierupsen uit bomen te verwijderen. Gemeentes betalen hem daar uitstekend voor. In de winter wanneer hij de verreiker niet nodig heeft om processierupsen te verwijderen kan de machine worden uitverhuurd aan andere bedrijven. Zo zie je maar weer dat er altijd weer nieuwe en creatieve manieren zijn om dergelijke logistieke en landbouwmachines in te zetten.